Quantcast
Channel: Ostesnak
Viewing all 497 articles
Browse latest View live

Fem-i-en-osten

$
0
0

Hvor mange engelske oste kan du nævne? Altså udover cheddar og stilton? ‘Tjaaa, hmmmm, engelske oste? jooo…’.

Jeg vil vove den påstand, at de fleste nok stopper her. Og det skyldes ikke, at der ikke findes engelske oste. Faktisk har landet med ostetraditioner tilbage fra romer-tiden flere end 700 navngivne oste i dag. Men det er alligevel begrænset, hvor mange af dem, der har fundet vej til supermarkedshylderne i Danmark. Ostehandleren har dog lidt flere oste i sit udvalg.

Stripey Jack

Engelske oste dækker både over faste modnede egnsoste (cheddar og alle dens venner), blåskimmeloste (med stilton i spidsen) samt en række nye oste, herunder en del, der er ret sjove og anderledes.

En af de mere opsigtsvækkende oste er denne farvestrålende ost, der kendes under flere navne (jeg kender Stripey Jack og Five Counties).

Stripey Jack

Med kun én bid ost får du hele fem klassiske egnsoste i munden. (Billederne er af Stripey Jack, og ostene er næsten identiske med dem i Five Counties.)

De fem striber er:

Cheddar. Stammer oprindeligt fra Somerset, hvor osten lagrede i huler. Kun West Country Farmhouse Cheddar bærer oprindelsesstemplet PDO, mens stort set alle klodens andre egne producerer sin egen cheddar. Er den mon verdens mest spiste ost?

Red Leicester. En ost fra Midtengland fra det 17. århundrede. Osten får sin farve fra annato (naturligt farvestof) og som er typisk anvendt i England. I starten for at signalere en bedre kvalitet, end osten egentlig havde.

White Cheshire. Denne ost menes at være Englands ældste navngivne ost. I starten har det dog været betegnelsen for alle de oste, der kom til verdenen i Cheshire-regionen, som ligger i det nordvestlige England. Osten er hvid, lidt smuldrende og har en mild, mælket smag. I det 19. århundrede var Cheshire en vigtig proteinkilde for befolkningen i industribyerne, og blev somme tider kaldt for ‘fattigmandens kød’.

Double Glouchester. En rødlig ost fra det sydvestlige England. Der findes både Single og Double Glouchester – hvad forskellen har været tilbage i tiden, ved man ikke med sikkerhed. Det kan have noget at gøre med skummet mælk og fuldfed mælk eller med størrelsen på de to, og mens Single Glouchester blev spist lokalt, kom Double Glouchester ud af landet og havnede på eksportmarkederne.

Lancashire. Osten stammer fra det nordvestlige England, og var helt tilbage til det 13. århundrede en fællesbetegnelse for alle områdets oste. Bondekonerne lavede oste af overskudsmælk, og der var ikke altid så meget. Derfor lod de ostekornene vente til næste dags produktion, og den metode bruger man stadig i dag. Omkring 1890  forsøgte man at standardisere de mange forskellige oste i området.

Summa  summarum – en bid og fem historiske engelske egnsoste!

 

Stripey Jack

Indlægget Fem-i-en-osten blev vist første gang den Ostesnak.


Vil du med til ostesmagning?

$
0
0

En aften i sidste uge dannede vores stue ramme for en ostesmagning, som jeg havde inviteret Ostesnaks læsere til. Vi rejste på et par timer rundt i Europa og smagte over 13 forskellige oste, som blev serveret med anekdoter og lidt tilbehør.

Ostesmagning

Som der ofte sker, når man bliver præsenteret for oste, man ikke lige selv har valgt, og når ostene bliver serveret med en historie og lidt baggrundsviden, så giver det nogle nye smagsoplevelser. Det skete også denne gang, og det er for mig en stor fornøjelse at være med til at sætte rammerne.

Vil du med næste gang?

Næste ostesmagning er så småt ved at tage form. Det kommer til at handle om ost og portvin, og hvordan man sætter disse to delikatesser sammen. Min medvært bliver nemlig Michael fra Portvinsrejser.dk.

Skriv en kommentar herunder eller send mig en mail (camilla@ostesnak.dk), hvis du er interesseret i at deltage. Når vi finder en dato, kommer den naturligvis også på bloggen.

Indlægget Vil du med til ostesmagning? blev vist første gang den Ostesnak.

Vinderne af designer-rivejern er fundet

$
0
0

SPONSERET INDLÆG

Tak til alle, der deltog i konkurrencen om tre flotte rivejern fra Zone Denmark. Jeg har fundet de tre vindere og har skrevet til lykke til Jonna N., Käthe W og mor_til_emmaogmathilde.

Peili rivejern

Jeg er ved at planlægge de næste konkurrencer, hvor andre spændende og osterelevante præmier er på højkant. Så hold øje med bloggen, facebook og instagram!

God weekend til alle!

Indlægget Vinderne af designer-rivejern er fundet blev vist første gang den Ostesnak.

Nedtælling til påske

$
0
0

Påsken er en højtid, når det drejer sig om ost. Tænk bare på påskefrokosterne og de skønne osteborde, der venter. Og naturligvis skal påsken også fejres på en osteblog. Allerede i morgen ruller den første konkurrence fra start – og jeg kan afsløre, at for en ægte ostefan vil der være gode og relevante præmier.

Mens vi venter på påskens herligheder vil jeg præsentere dig for tre meget anderledes ‘oste’, jeg er stødt på.

Sæbe med osteduft eller ost med sæbeduft?

Her er en ost, som man ikke skal sætte tænderne i.  Til gengæld duftede den liftligt og rent, og mange hænder er her i huset blevet vasket rene med både emmentaler og danablu (som jeg synes de ligner mest 🙂 ).

Sjove oste

Osten til den søde tand

Denne mus på et par skiver ost pyntede på nogle chokolader jeg engang fik foræret. Det må være den ultimative ost til den, der også har en sød tand.

Chokolademus

The Cheester Egg

Den sidste ost er faktisk en rigtig ost. Den er udtænkt af en engelsk madblogger. Annem Hobson står bag bloggen So Wrong It’s Nom, og hun har kreeret dette anderledes påskeæg, som hun har fået et lille mejeri til at fremstille. Ægget vejer 260 g og sælges i et begrænset antal i England under navnet The Cheester Egg. Se videoen herunder, hvordan ægget ser ud, og hvordan det bliver lavet.

 

 

 

Glædelig påske! Happy Cheester! Og på gensyn på Ostesnak.dk!

Indlægget Nedtælling til påske blev vist første gang den Ostesnak.

Vind cool ostegrej til påskebordet

$
0
0

SPONSORERET INDLÆG / GIVEAWAY

Har du lyst til opgradere dit ostegrej med en påskegul ostehøvl eller en osteskærer med kobberhåndtag fra Osti, så skal du endelig læse videre. Jeg har nemlig fået mulighed for at udlodde et af disse osteredskaber til fem af jer, der følger med på Ostesnak.

Vind en Osti til din ost

 

Den gule ostehøvl vandt i øvrigt i 2016 the reddot design award, og begge osteskærere kan gå i opvaskemaskinen.

Sådan vinder du en af de fem præmier

Skriv en kommentar herunder og fortæl, om du er til ‘gul’ eller ‘kobber’. Jeg trækker lod den 2. april og kontakter vinderne direkte. Du vil også kunne se vinderne her på bloggen.

Husk at Ostesnak er mere end en blog: Du kan finde mere Ostesnak på både facebook og Instagram. Og der kan du også deltage i konkurrencen. Del gerne med andre, du synes fortjener en ny osteskærer! 🙂

Vind en osti

 

Held og lykke!

Indlægget Vind cool ostegrej til påskebordet blev vist første gang den Ostesnak.

Hvilken ost bruger DU i pesto?

$
0
0

Urter ser ikke bare godt ud, de smager også skønt.

 

Det er udgangspunktet i Ost & Kos seneste konkurrence for madbloggere, hvor temaet er Ost – i urtehaven. Det fik mine tanker ledt hen på pesto, og hvad osten egentlig gør for en pesto. I den klassiske Pesto alla Genovese bruger man basilikum, hvidløg, ristede pinjekerner, olivenolie, salt og parmigiano reggiano. Her bidrager osten med umami/dybde i smagen og lidt salt.

To pesto med ost

Men ligesom man kan variere og lave pesto af persille og mange andre urter, så kan man naturligvis også lege med osten. Og det har jeg gjort her, hvor jeg har lavet to slags pesto: En gulerodspesto med skovsyre og Them Krystalost og en persillepesto med ramsløg og danablu.

 

GULERODSPESTO MED SKOVSYRE OG KRYSTALOST

Ingredienser til gulerodspesto

Krystalosten er en lagret ost med både umamismag, salt og mere sødme og cremethed end parmesanen. Det går godt i spænd med sødmen fra gulerødderne, som jeg blender rå og skovsyrens syrlighed.

Ingredienser  (2 små glas):
50 g hasselnødder
250 g gulerødder, skrællet og grofthakket
50 g Them Krystalost
3 spsk olivenolie
1 lille fed hvidløg
½ citron, revet skal og saft fra
1 håndfuld rød skovsyre
salt og peber

Rist hasselnødderne på en varm pande i 3-5 minutter. Hæld dem af panden og lad dem køle lidt af. Gnid skallerne af.

Kom alle ingredienserne (undtagen salt og peber) i en food processor og blend pestoen glat. Det kan tage lidt tid. Smag til med salt og peber.

To pesto med ost

Brug pestoen som tilbehør til brød, smør den i en sandwich eller kom på en salat.

 

Husk at oste er salte. Vær derfor altid varsom med ekstra salt ‘per automatik’.

 

PERSILLEPESTO MED RAMSLØG OG DANABLU

Ingredienser til persillepesto
Denne pesto er sjov idet den har en underliggende smag af blåskimmelost. Du kan naturligvis skrue op og ned for mængden og typen af blåskimmelost – alt efter hvor mild eller kraftig ostesmagen skal være.

Ingredienser (1 glas):
1 håndfuld solsikkekerner
1 stort bundt bredbladet persille
2 blade ramsløg
40 g danablu
½ dl olivenolie
2 spsk citronsaft
salt

Rist solsikkekernerne på en varm, tør pande til de tager lidt farve. Kom alle ingrendienser (undtagen salt) i en food processor og blend til pestoen har en grovkornet men glat konsistens. Smag til med salt.

Persille-pesto

Brug pestoen på pasta, i sandwich, som dip eller som her på ristet spidskål.

Persille-pesto

Hvilke oste kunne du tænke dig at prøve i en pesto?

Indlægget Hvilken ost bruger DU i pesto? blev vist første gang den Ostesnak.

Vind snapsen til påskens oste

$
0
0

GIVEAWAY / SPONSORERET INDLÆG

Påsken nærmer sig. Det betyder højtid for ost, men det er også nu, at snapsen kommer på bordet. Her skal det naturligvis handle om snaps til ost. Og du får muligheden for at vinde en flaske snaps (vælg selv en af de fire, der er omtalt ). Læs længere nede, hvordan du deltager. Der er ti flasker på højkant.

 

Fire snaps til ost

Lidt om snaps

De gyldne snapse (som dem på billedet ovenfor) er komplekse i smagen, og det kommer bedst frem, når de serveres ved stuetemperatur. Sådan en snaps skal ikke bundes hurtigst muligt men derimod nydes i små bidder til maden.

Snapse er meget forskellige, og det er rigtig sjovt at smage dem ved siden af hinanden, mod hinanden og med forskellige oste. For snapsesmagen kan være meget forskellig alt efter hvilken ost, den sættes sammen med.

 

Ost til snaps

Hvilken snaps passer til hvilken ost?

Når man rammer et godt match, bliver en skarp snaps tæmmet og næsten blid. Her er nogle gode ostematches til de fire typer snaps, der er på højkant. Bliver du en af de heldige vindere, kan du jo selv se, om du er enig.

Brie til snaps

Brie og Aalborg Export Akvavit

Denne snaps er måske den mest ‘all-round’ snaps af de fire. Den er fremstillet på destillat af kommen og afrundet med sherry. Kommensmagen er tydelig, og snapsen efterlader et varmt spor efter sig. Sammen med en god brie, der både har fedme og en mild skimmelsmag, får man en harmonisk smagsoplevelse, hvor snapsen på ingen måde overdøver brien.

 

Prima Donna til snaps

Prima Donna og Aalborg Nordguld Akvavit

Denne snaps er destilleret på rav og lagret på sherryfade. Den har en duft af vanilje, men smager dog mere kraftigt. En lagret ost som Prima Donna har også smag og kraft i sig selv. Sammen med Nordguld oplevede jeg, at der kom en balance mellem de to.

 

Stilton til snaps

Stilton og Aalborg Porse Snaps

Porsesnapsen er fremstillet med ekstrakt af porse og smagt til med sherry og rosmarindestillat. Her har vi en meget aromatisk kryddersnaps, og mine smagsløg fortalte mig, at porsesnapsen ikke passer til alle oste. Den overdøvede totalt nogle af ostene, men i selskab med en Stilton og en danablu fandt jeg et afbalanceret match.

 

Roquefort til snaps

Roquefort og Lysholm Linie Dobbelt Cask Port

Linie Akvavitten er den sødeste af de fire jeg smagte, og blev også min favorit. Tilmed har den en helt særlig historie. I over 200 år har man sejlet verdenshavene tynde med tønder ombord. I dag tager sådan en tur fire måneder, og den går fra Oslo og kommer omkring USA, New Zealand, Australien, diverse asiatiske lande, tilbage forbi USA og hjem til Oslo. Men hvorfor? På rejsen oplever fadene med akvavit store temperaturforskelle. I varmen omkring Ækvator udvider akvavitten sig og presses mere ind i træet. Under de koldere himmelstrøg trækker den sig sammen og trækker dermed mere smag ud fra træets dybde. Det handler også om kemi, for modningsprocesser sker hurtigere ved varme temperaturer. På den måde får akvavitten en mere fyldig smag og mere smag og karakter fra fadene.

Roquefort er en meget salt og kraftig blåskimmelost lavet på fåremælk. Og den går godt i spænd med Linie Akvavitten, og det gjorde en moden Langres (rødkitost) også.

 

Vind fire snaps

Sådan vinder du snaps

Skriv en kommentar og fortæl hvilken af de fire snapse på billedet ovenfor, du helst vil smage. Jeg trækker de ti heldige vindere den 7. april. De får direkte besked (og du kan også se vinderne her på bloggen). Du kan også deltage på Facebook og på Instagram, hvor du jo også kan dele med de andre, du gerne vil smage sammen med.

Held og lykke!

Snaps til ostebordet

 

Indlægget Vind snapsen til påskens oste blev vist første gang den Ostesnak.

Vinderne af cool ostegrej er fundet

$
0
0

Jeg har trukket de fem vindere, der blandt mange andre har deltaget i konkurrencen. De fem har alle fået direkte besked.

Til lykke til Stine B., Bodil K.,  Lisbeth G.A., Amanda B. og Lars K. Jeg håber, at jeres ostemadder fremover vil smage endnu bedre, nu hvor grejet er i top 🙂

Tak til jer alle for at være med. Husk der stadig er mulighed for at vinde en flaske snaps her på bloggen (vinderne trækker jeg på fredag). Læs mere her.

Vind en osti

Indlægget Vinderne af cool ostegrej er fundet blev vist første gang den Ostesnak.


Ost som et lille drys krydderi

$
0
0

Her i vores europæiske verden er ost en basisingrediens i vores køkkener. Der er naturligvis forskelle på landenes oste. Vores skæreoste her i nord har en helt anden og mere blød konsistens end de mere tørre og faste oste fra Sydeuropa. Langt de fleste danske oste er fremstillet af pasteuriseret komælk, mens man syd på har lange traditioner for oste af både upasteuriseret mælk men også af mælk fra andre dyr som får, geder og bøfler.

Kigger vi derimod mod øst, dukker osten ikke så naturligt op. Oftest er det som friskost eller en ost i saltlage. Måske derfor tegnede der sig ikke et helt klart billede i mit hovedet, da jeg til Ost & Kos madbloggerkonkurrence under temaet ‘Ost – fra syd og øst til nord’ tænkte over, hvad jeg skulle finde på, når jeg nu ville kombinere de varme og duftende krydderier fra Østen med en dansk ost.

Pita med okse og esrom

Man kan se på ost som et krydderi i mad, og med den tankegang fik jeg hurtigt lyst til at fylde et pitabrød med marineret oksekød, lynstegte grøntsager, koriander – og give det hele et godt drys fintrevet ost på toppen. Jeg valgte esrom, som er en gammel dansk ostetype med en lidt blød konsistens. Den kan ikke umiddelbart rives fint, men det kan den efter en tur i fryseren. Tag den ud og riv med det samme. Ligger den ude lidt for længe, bliver den for blød, så må den en tur i fryseren igen.

Pita med okse og esrom

Pitabrød med oksekød, grøntsager – og et drys esrom

Ingredienser (4 pitabrød):
Marinade
1 spsk frisk ingefær
1 spsk sojasauce
1 fed hvidløg
1 spsk tomatketchup
2 spsk olivenolie
2 tsk Ras el Hanout (jeg brugte Mill & Mortars version af denne mellemøstlige krydderiblanding)

350 g skært oksekød

olie, til stegning
1 rødløg, skåret i tynde både
3 forårsløg, skåret i skiver
1 rød chili, finthakket
2 tomater, skåret i tern
3 spsk kokosmælk
salt og peber

salat
koriander
4 pitabrød
lidt frossen esrom

Skræl ingefær og hak det fint. Kom det i en frysepose sammen med de andre ingredienser til marinaden. Bland det godt. Skær kødet i strimler og kom det også i posen. Slå en knude på posen, og ælt den forsigtigt, til krydderierne er blandet godt med kødet. Lad det marinere i køleskabet i mindst en halv time, gerne længere.

Varm olie op i en wok eller dyb pande og svits kødet med sin marinade. Tag det af, når det er brunet godt. Svits løg i nogle minutter, tilsæt chili og derefter tomater. Kom kødet tilbage og lad det stege med kort tid. Smag til med kokosmælk, peber og evt. salt.

Varm pitabrød. Skær salat og nip koriander.

Fyld pitabrødene med kød- og grøntsagsblandingen samt salat og koriander. Top pitabrødet med et godt drys fintrevet esrom.

Pita med okse og esrom

Indlægget Ost som et lille drys krydderi blev vist første gang den Ostesnak.

10 flasker snaps med posten

$
0
0

Har du lyst til at høre lidt om snaps (og oven i købet få en drabelig vikingehistorie), så klik lige her og hør Masterblender Lars Kragelund fortælle om og guide os til den bedste snapseoplevelse. Det handler godt nok om julefrokoster, men hans viden er jo lige så brugbar netop nu.

 

Snaps til ostebordet

 

Nu har jeg trukket 10 vindere, og de har fået en besked fra mig. Til lykke til John L.S., Jesper O., Charlotte M.,  Helle B., Vibeke Ø., Helle M., Amanda L.P., Mai-Britt, Marcus B. og Lisbeth G.

Indlægget 10 flasker snaps med posten blev vist første gang den Ostesnak.

Figenkompot med portvin

$
0
0

Mangler du inspiration til godt og nemt tilbehør til ost? Så skal du bare læse videre, for her får du opskriften på en figenkompot med portvin. For kort tid siden mødtes jeg nemlig med med min portvinsven. Han havde et glas figenkompot med – og i løbet af to minutter havde vi anrettet ost, knækbrød, figenkompot og fundet et par portvinsglas frem. Hvad vi talte om, kan du snart læse her på bloggen. For nu handler det om tilbehør til påskens ostebord.

Figenkompot med portvin

Denne kompot er hurtig at lave, og den passer fortrinligt til både en fyrrig blåskimmelost og lagrede gule oste.

Figenkompot med portvin

Ingredienser (et glas):
300 g tørrede figner, groft hakket
1 dl hvid portvin
½ dl vand
1 kanelstang

Kog fignerne med portvin og vand samt en kanelstang i 10-15 minutter (’soft figs’ kræver kortere kortere kogetid end de mere tørre figner). Fjern kanelstangen og blend. Kom på glas og afkøl.

Figenkompot med portvin

Du kan også koge fignerne med en kvist rosmarin i stedet for kanelstang. Det giver en knap så sød kompot.

Figenkompot med portvin

Tip:
Har du figenkompot til overs, så smør det på rugbrød. Eller rør med flødeskum og anret på en makronbund. Vupti så har du en dessert. 🙂

 

Figenkompot med portvin

Indlægget Figenkompot med portvin blev vist første gang den Ostesnak.

Kom til smagning med ost og portvin

$
0
0

Kan man drikke portvin til alle typer ost? Har du overblik over de forskellige slags portvine? Og oste? Hvordan matcher man bedst portvin til ost? Det kan du høre om og ikke mindst smage på, når jeg sammen med Michael fra portvinsrejser.dk afholder en smagning med ost og portvin. Det foregår den 30. maj på Restaurant Hestkøbgaard i Birkerød.

Portvin og ost

I løbet af aftenen skal vi smage på mindst 5 portvine og 10 oste. De bliver serveret med fortællinger om produkterne, og du får rig mulighed for at smage på gode og måske knap så gode matches.

 

Vintage portvin

Du er velkommen til at tyvstarte lige her, hvor jeg har blogget om portvin sat sammen med ost før.

 

Sådan kommer du med

Dato og tid: 30. maj 2017, kl. 18.30- ca. 21
Sted: Restaurant Hestkøbgaard (Furesø Golfklub), Hestkøbvænge 4, 3460 Birkerød.

Sådan kommer du med:

  1. Overfør 300 kr. pr. person til kontonummer 4130 4130647782  (eller Mobile Pay til 2949 4733).
  2. Send en mail til mig (camilla@ostesnak.dk) med dit navn.
  3. Jeg sender dig derefter en mail med bekræftelse.

Du er endeligt (og bindende) tilmeldt, når du har indbetalt beløbet OG fået en bekræftelse på mail fra mig. (Er du forhindret på dagen, er du velkommen til at give pladsen til en anden).

Portvinspropper

Om Hestkøbgaard

Hestkøbgaard er en gammel bondegård, som har ligget midt i en stor skov. Man ved, at den allerede lå der i 1370, for der blev den pantsat til Roskildes bisp. Der er sket meget gennem tiden og under forskellige ejere; fx er den store skov blevet væsentlig mindre, og bygningerne er blevet genopført undervejs.

De sidste 43 år har gården været klubhus for Furesø Golfklub, og her ligger også Restaurant Hestkøbgaard, der er åben for alle. Jeg blev betaget af at gå rundt på de knirkende træplanker og nyde et smukt udsyn til skoven, hvor skovbunden netop nu er hvid af anemoner. Der emmer af historie og afmosfære, og det er de perfekte rammer for en smagning med ost og portvin.

På gensyn!

Indlægget Kom til smagning med ost og portvin blev vist første gang den Ostesnak.

Blomsterosten fra Paris

$
0
0

Gennem tiden har jeg mødt mange oste, men den smukkeste af dem alle må være denne blomsterost, som jeg fandt i en ostebutik i Paris.

Blomsterost

Der kommer forskellige ting ud af at være blogger, og jeg værdsætter højt de sjove og inspirerende relationer med andre bloggere. En af dem er Mette, der for efterhånden en del år siden bosatte sig i Paris. Hun har den skønneste blog: Mettes Paris, hvor hun deler små finurlige historier og oplevelser fra storbyen. Tjek den ud – uanset om du skal til Paris til i nær fremtid eller ej. Og så er hun i øvrigt ret vild med ost  – og har tidligere gæsteblogget på Ostesnak, læs indlægget her – det handler naturligvis om ost.

 

Blomsterost

En eftermiddag for noget tid siden havde jeg fornøjelsen af at tilbringe nogle timer i Mettes selskab. Hun viste mig sjove køkkenbutikker, delikatesseforretninger – og i en lille ostebutik fandt jeg denne blomsterost, som jeg fik vakuumpakket og tog med hjem til Danmark.

 

Blomsterosten fra Paris

Osten hedder Belval aux Fleur, og den er fremstillet på et kloster i det nordlige Frankrig. Her laver de både ost og øl. Osten er af komælk,  og jeg er ganske sikker på, at det er en råmælksost. Den har en fyldig og meget aromatisk smag. Den er pyntet med et potpourri af blandt andet rosenblade, lavendel, kornblomst, blåbær og valmue. Det bliver da ikke smukkere?!

 

Blomsterost

 

Osten købte jeg i denne ostebutik, som kun er et par år gammel:
Taka & Vermo
61 bis rue du Faubourg Saint-Denis
75010 Paris

 

Indlægget Blomsterosten fra Paris blev vist første gang den Ostesnak.

Kom i gang med hjemmelavet ost

$
0
0

Der findes så mange forskellige oste. Med forskellige farver, konsistens, duft og smag. Og der findes også mange dygtige mennesker rundt omkring, der er eksperter på lige netop deres ost. Nogle har lært håndværket af forældre, der lærte det af deres forældre osv. Andre har studeret sig frem til deres ostekunnen og kigget de erfarne ostemestre over skulderen.

Jeg har i lang tid spurgt mig selv, hvorfor jeg skulle forsøge med mine egne oste, når nu jeg kunne smage alle disse skønne oste, som andre var så gode til at lave. Men det var kun lige indtil jeg lavede min første ost. Og for hver gang jeg har forsøgt med en ny ostetype, jo sjovere er det blevet. For her i mit eget køkken er jeg tilskuer til et dramatisk teaterstykke nede i gryden, og det er lige fascinerende hver gang. Jeg starter med flydende mælk fra mælkekartonen, men når bakterierne og enzymerne tager over, og når den sødlige mælkeduft breder sig, så bliver mælken til valle og ost. Rigtig nørdet – og rigtig sjovt!

 

Ricotta - step 6En god begynderost er ricotta – den er nem og hurtig at lave – opskrift kommer snart på bloggen
Foto: Stine Christiansen / Skovdalnordic.com

 

Mad & Venner bragte i marts en stor guide til hjemmelavet ost. Den var jeg forfatter til, og de flotte billeder her i denne blogpost stammer fra artiklen. De er taget af Stine Christiansen fra Skovdal Nordic.

Kom i gang

Her er mine tips til, hvordan du kommer igang med at lave dine egne oste

  • Vælg uhomogeniseret sødmælk til din ost (her er fedtmolekylerne intakte, og det gør det nemmere at lave ost).
  • Hygiejne – hygiejne – hygiejne. Skold udstyret, vask hænderne hyppigt og hold generelt en god køkkenhygiejne.
  • Du behøver ikke at købe dig fattig i specialudstyr fra starten, men det er en god idé at anskaffe et præcist termometer, et osteklæde (en stofble kan også bruges, men den er lidt mere tæt vævet) og en pipette til afmåling af osteløbe. Herudover får du brug for ‘bakterier og kulturer’ alt efter hvilken ost, du skal lave. Jeg har i mit køkken osteløbe, syrevækker, og lipaseenzym. Ostebakker giver nogle flottere oste, men er ikke bydende nødvendigt.
  • Lav mindre portioner (to liter mælk ad gangen), så er der mere plads til eksperimenter og fejltrin (som du lærer af).

 

Hjemmelavet ost Foto: Stine Christiansen / Skovdalnordic.com

Jeg har samlet mine opskrifter på hjemmelavede oste lige her, og der kommer løbende nye opskrifter til.

Du kan finde mere viden (og flere opskrifter) hos Hjemmeriet og Dansk Hjemmeproduktion, som begge også sælger grej til hjemmelavet ost.

God fornøjelse!

PS. Har du nogle gode erfaringer,  som ikke er nævnt her,  så vil jeg blive ekstraglad for en kommentar:-)

Indlægget Kom i gang med hjemmelavet ost blev vist første gang den Ostesnak.

Hjemmelavet ricotta

$
0
0

Har du lyst til at kaste dig ud i at lave din egen ost,  vil jeg foreslå, at du lægger ud med sødmælksricotta. Her får du nemlig hurtigt et godt resultat, og du skal ikke investere i en masse specialudstyr og bakterier – men blot have en stofble ved hånden (udover hvad du ellers har i dit køkken).

Og så er det bare overlegent sjovt at servere fx en salat, pizza eller en anden ret lavet med ricotta af egen avl 🙂

Samtlige billeder i dette indlæg er taget af Stine Christiansen / Skovdalnordic.com, og de var bragt i MAD&venner i marts 2017 i en artikel, jeg havde skrevet om hjemmelavet ost.

 

Ricotta - step 6

Sødmælksricotta – sådan gør du

Ingredienser (400-450 g):
2 l uhomogeniseret sødmælk
½ dl eddike
½ tsk salt

Ricotta - step 1Opvarm mælken under omrøring til 88 grader.

 

Ricotta - step 2Tag gryden af varmen. Rør rundt, og tilsæt langsomt eddike. (Eddikens funktion er at sænke pH / gøre mælken sur, og så sker processen, hvor valle og ostemasse skilles).

 

Ricotta - step 3Lad gryden stå i 15 minutter uden at røre i den. Nu er mælken delt i valle og ostekorn.

 

Ricotta - step 4
Hæld blandingen i en sigte beklædt med et osteklæde. (Du kan opsamle vallen til næste portion ricotta som erstatning for eddike).

 

Ricotta - step 5Lad osten dræne i 20 min.

 

Ricotta - step 6Rør salt i. Brug ricottaen med det samme, eller stil den på køl og brug den inden for de første par døgn.

 

Flere tips til hjemmelavet ost

Jeg har samlet nogle tips til, hvordan du kommer i gang med at lave dine egne oste lige her.

 

God fornøjelse!

Indlægget Hjemmelavet ricotta blev vist første gang den Ostesnak.


Jordbærkage med ricottacreme

$
0
0

Jeg er så glad for at være vokset op med skiftende årstider. Jeg elsker, når efterårets mørke og kulde kommer snigende, og livet rykker indendørs til te og varme sokker. Men jeg elsker også, når lyset kommer retur om foråret, og det spirer og gror alle steder. Og jeg elsker når det igen er tid til jordbærkage. Jordbærkage med blød mazarinbund, creme og friske, syrlige jordbær.

Oftest er jordbærkagen lavet med en kagecreme, men du kan også bruge ricotta som base, smagt til med sirup, limesaft og vanilje.

Kage med ricottacreme

Jordbærkage med ricottacreme

Ingredienser (10-14 personer):
Mørdej:
150 g hvedemel
120 g smør
100 g flormelis
1 æg

Mazarincreme:
150 g marcipan
150 g sukker
100 g blødt smør
2 æg
4 spsk mel

100 g mørk chokolade

Ricottacreme:
500 g ricotta
2 spsk limesaft
3 spsk ahornsirup
½ stang vanilje, kornene fra

2 bakker jordbær

Kør ingredienserne til mørdejen i en food processor. Saml med hænderne, pak ind i film og læg på køl i køleskabet.

Kom marcipan og sukker i en skål og rør godt. Tilsæt smør, æg og mel og rør godt sammen til en ensartet masse.

Rul mørdejen ud og beklæd en springform. Fordel mazarincremen ovenpå. Bag i ovnen ved 190 grader i ca. 30 minutter. Afkøl.

Smelt chokoladen over vandbad. Pensl på den afkølede kage. Lad chokoladen størkne.

Rør ingredienser til ricottacremen sammen og smag til med evt. ekstra limesaft og sirup. Fordel på kagen. Sæt jordbær i cremen og pynt gerne med havens blomster.

 

 

Kage med ricottacreme Kage med ricottacreme Kage med ricottacreme

Indlægget Jordbærkage med ricottacreme blev vist første gang den Ostesnak.

Ged og rabarber – et godt makkerpar

$
0
0

Det er første forår i vores nye hus, og det er så spændende at se, hvad der kommer op af jorden hist og her. For et par uger siden erklærede jeg krig mod nogle halvhøje skvalderkål. Midt i kampens hede opdager jeg til min overraskelse de fineste rabarber.

Nogle af dem blev til prikken over i’et på disse små bruschettaer med gedeost. For rabarberens syrlighed giver et fint modsil til den cremede gedeost.

Ged og rabarber

 

BRUSCHETTA MED GEDEOST OG RABARBER

Ingredienser (2 styk):
1 rabarber (ca. 30 g)
1 tsk vand
3 tsk sukker
1/4 stang vanilje, kornene fra
2 skiver brød
2 skiver gederulle
2 salatblade
2 kviste frisk timian

Snit rabarberen i tynde skiver og kom i en lille gryde med vand og sukker. Kog langsomt op og lad simre nogle minutter, til rabarberne er møre men stadig har bid. Afkøl og smag til med vaniljekorn.

Læg en skive gedeost på hver brødskive og gratinér i ovnen ved 200 grader i ca. fem minutter.

Anret brødskiverne på et salatblad og drys rabarber ud over. Pynt med timian.

 

Bruschetta med ged og rabarber

Tip: Du kan også servere de små brød på en bund af salat som forret eller til frokost. Du kan også lave en større portion rabarber og bruge lidt på en portion yoghurt med müesli.

Indlægget Ged og rabarber – et godt makkerpar blev vist første gang den Ostesnak.

Grillede portobellosvampe fyldt med mozzarella og andet godt

$
0
0

Sidste weekend gav en forsmag på sommerferien: 25 grader, sol, børn på trampolin, hængekøje og blomster i haven, lange lyse aftener på terrassen – og grillmad.

Her er en lille ret, der både kan være en forret eller tilbehør til en middag. Portobellosvampene kan også laves i ovnen, hvis det ikke lige er grillvejr.
Grillede svampe med mozzarella Grillede svampe med mozzarella

 

Grillede portobellosvampe med mozzarellafyld

Ingredienser (4 personer til forret eller tilbehør):
Marinade:
3 spsk olivenolie
4 spsk balsamico eddike
1 tsk herbes de provence
1 knivspids røget paprika
salt og peber

4 portobellosvampe
10 cherrytomater
2 avocadoer
1-2 forårsløg
100 g minimozzarellakugler
salt
olie
1 spsk citronsaft (eller hvidvinseddike)
basilikumblade

 

Rør marinaden godt sammen i en lille skål. Smag den gerne til.

Børst svampene forsigtigt og fjern stilkene. Pensl begge sider med marinaden og lad dem trække, mens du laver fyldet.

Skær tomater i halve, avocado i tern, snit forårsløg og halvér mozzarellakuglerne. Kom det hele i en skål og vend forsigtigt med lidt salt, olie og citronsaft. Smag til.

Grill svampene til de er bløde, det tager ca. 5 minutter. Pensl med marinaden undervejs.

Anret svampene på en tallerken, fyld med mozzarellasalaten og pynt med basilikumblade.

 

Grillede svampe med mozzarella

Lad os håbe, at sommeren bliver varm og lang!!!

Indlægget Grillede portobellosvampe fyldt med mozzarella og andet godt blev vist første gang den Ostesnak.

Mine oplevelser fra europæisk ostesymposium

$
0
0

Projektet Ost & Ko har nu kørt i et par år. Der har været gang i mange aktiviteter med det formål at få danskernes øjne op for den ostekultur, som vi faktisk har. Projektet har sideløbende kørt i Frankrig, Irland og Nordirland – under fællestitlen Cheese Up Your Life.

I Danmark har Ost & Ko blandt andet stået bag flere opskriftskonkurrencer for bloggere, hvor ost indgår. I den seneste konkurrence vandt mine pestoopskrifter, og det gjorde Morten Brians friterede gedeost med harissadip også. Derfor drog vi til Bruxelles for at deltage i et europæisk ostesymposium og for at præsentere vores opskrifter sammen med vinderne fra de andre tre lande.

Symposiet begynder

På Grand Place i hjertet af Bruxelles troppede vi op til et spændende program. Et program med internationale eksperter, der skulle give sidste ostenyt fra deres arbejdsfelt. Her er konklusionerne fra hver af talerne.

 

Nyt fra forskerens verden

Edmund Rolls

Edmund T. Rolls er en engelsk professor, der forsker i smag, og i hvordan hjernen påvirker vores smagsopfattelse (neuroscience). Det er anden gang, jeg har fornøjelsen af at høre ham fortælle om sin forskning, som er ret kompleks for en ikke indviet som mig. Via forsøg med dråber på en tunge, kan de påvise, hvilke områder i hjernen, der aktiveres. Jeg hopper ud i det – nogle af hans konklusioner var:

  • Smag dannes af det vi smager i munden, og det vi dufter. Fx smager vi umami tydeligere, når der også er en duft. Det kunne være parmigiano reggiano (parmesan) i kombination med en grøntsagsduft.
  • At kunne lide en fødevare er en blanding af hvad man ser, dufter, mærker i munden og smager. Sanserne bliver mætte ved at spise det samme (fx den samme ost), men sætter man ost nr. to på bordet, forsvinder sansemæthedsfornemmelsen. Tænker vi på et ostebord, så giver det rigtig god mening at kombinere forskellige oste, da man ellers hurtigt bliver lidt træt/mæt af den samme (type) ost. Det hedder også ’sensorisk specifik mæthed’.
  • Når det kommer til fedt, så påvirkes hjernen ved ‘følelsen eller teksturen’ i munden, og det har ikke noget med tykkelsen/viskositeten at gøre. I produktudvikling af fedtfattige oste skal man sørge for at få den samme følelse i munden som en fuldfed ost giver, så vil hjernen reagere.
  • Når det kommer til ernæring, fortæller kroppen hjernen, hvad den har brug for, og hjernen kan bedre lide de ting, den har brug for (jeg tænker her på mine teenagedrenges glæde for kød).
  • Ord påvirker opfattelsen af smag. Noget ‘rart’ eller ‘intenst/stærkt’ aktiverer forskellige dele af hjernen. En guidet ostesmagning giver et fokus, og det kan være med til at gøre smagsoplevelsen større.

 

Nyt fra sensorikerens verden

Lisbeth Ankersen og dansk ost

Lisbeth Ankersen (i midten på billedet herover) er supersmager, og hendes metier er at sætte ord på smag. For som hun selv siger: ‘Vi begriber med vores begreber’, altså vi kan holde fast i smagen og kommunikere den videre, når vi bruger præcise ord. Hun taler om, at 80% af smagsoplevelsen er duft, og 20% er selve smagen. Og endelig er vores smagsoplevelse i høj grad påvirket af vores kulturelle baggrund og personlige erfaring.

Jeg har mødt hende flere gange før, og det er sjovt at følge hendes arbejde med at plotte oste ind på et smagslandkort. Hun har smagt op mod 50 oste fra de fire lande, og de er derefter lagt på et kort, hvor akserne er de oftest forekommende smagsnoter:

  • Champignon/skimmel/jord
  • Hø/umami/fyldig smag
  • Frugtig/hasselnød/karamel/sødme
  • Fløde/smør/mælk

Ostene fra Irland og Nordirland er for det meste cheddar, og de ligger samlet med deres nøddeagtige og sødlige smag placeret centralt på kortet. Danske oste som danbo i spidsen ligger også centralt på kortet, men dog lidt længere ude af aksen mod fyldig smag. Til gengæld ligger de franske oste, som har den største diversitet, længst ude på akserne.

Det giver også god mening, når man tænker på, at cheddar oftest spises i sandwich, og danbo på brød til morgenmad. Her må ostene ikke være for stærke. De franske oste spises derimod oftest alene og efter et måltid, og her må der gerne være smæk på smag og intensitet.

Nyt fra foodiens verden

Clodagh McKenna

Irske Clodagh McKenna er kok og kogebogsforfatter og har været en af dommerne i den irske bloggerkonkurrence. Hun fortalte om oste i nutidens livsstil og om trends. Nogle af hendes konklusioner var:

  • Forbrugerne er stadig mere udforskende i deres ostevalg – både ost til at spise og i madlavning
  • Street food vinder frem, og oste er en integreret del af det. Farmers’ markets er med til give ostene autenticitet.
  • Flere er begyndt at eksperimentere i køkkenet med egne oste
  • Forbrugere vægter at købe lokalt, lokale oste har stor autenticitet
  • Flere kigger kritisk på deres indtag af kød, og her overtager osten tit kødets plads på tallerkenen
  • Forbrugerne leger stadig mere med nye måder at bruge ost på i madlavningen

 

Vinderopskrifterne

Bag vinderopskrifterne

Derefter kom vinderne på scenen for at præsentere opskrifterne og de tanker, der lå bag. Mine opskrifter var to slags pesto, hvor ost var tænkt anderledes ind: En gulerodspesto med skovsyre og Them Krystalost samt en persillepesto med danablu. Ved siden af mig står Morten Brian, der vandt med sine panerede stænger af gedeost (vi er hhv. nummer tre og fire fra venstre).

Kokke havde derefter tilberedt vores opskrifter, som stod klar på fire flotte stande sammen med oste fra landene. Så var det tid til smagsprøver og snak. På den danske stand fik vi stor ros for vores enkle men kreative opskrifter.

Danmarks ostestand

På den franske stand serverede de ruller af squash fyldt med munster (rødkitost fra Alsace) og tørret frugt og nødder, lakseruller med Neufchâtel (hjerteformet hvidskimmelost), hvidskimmelost fyldt med figner og abrikoser samt syltet pære med vaniljecreme af flødeost.

Frankrigs ostestand

 

På den irske stand kunne man smage små tærter med blåskimmelost, grønkål og pekannødder samt en bønnelasagne med cheddar og fetaost.

Irlands ostestand

 

Og endelig kunne man på den nordirske stand slutte af med en salt søndagscheesecake og en karamelliseret løgtærte med irsk camembert serveret med ingefærbrød og figen.

Nordirlands ostestand

Hvis du vil læse mere om den danske del af kampagnen, så kig forbi Ost & Kos hjemmeside.

 

Alle billeder er taget af Cheese Up Your Life

Indlægget Mine oplevelser fra europæisk ostesymposium blev vist første gang den Ostesnak.

Hjemmelavet flødeost med krydderurter

$
0
0

Tidligere i år gik det for alvor op for mig, hvor sjovt det er at lave sin egen ost. Indtil videre er mine oste ikke videre kompliceret –  og dog, for jeg har både lavet feta og burrata (glemte bare at tage billeder, så jeg gentager det snart, så det kan komme på bloggen).

Men at lave en flødeost er faktisk ikke svært – og forleden lavede jeg en, som jeg rørte finthakket purløg og basilikum i. Men det er jo kun humør og fantasi, der sætter grænsen for, hvad du vil smage din flødeost til med. Prøv selv!

 

HJEMMELAVET FLØDEOST med krydderurter

Ingredienser (ca 225 g ost):
1/4 liter piskefløde
1/4 liter uhomogeniseret sødmælk
1/4 tsk syrevækker (svarer til meget, meget lidt), opløst i lidt vand (du kan evt bruge tykmælk eller kærnemælk i stedet, men i lidt større mængde)
1 dråbe osteløbe rørt ud i 1 spsk vand
1 1/2 tsk salt
4 spsk finthakket purløg
1 spsk finthakket basililkum

Varm fløde og mælk op i en gryde til 22 grader. Kom syrevækker i og rør godt. Kom osteløbe i og rør i ca. 1 minut. Kom plastikfilm over gryden og stil den ved stuetemperatur i 12-16 timer.

Hæld ostemasse i en sigte beklædt med et ostelærred (eller evt. en stofble). Lad det dryppe af i 4-6 timer i køleskabet.

Vend ud i en skål og rør salt, purløg og basilkum i. Smag efter ca. 5 minutter (saltet skal lige nå at trænge ind i osten). Smag evt til med mere salt og krydderurter.

Indlægget Hjemmelavet flødeost med krydderurter blev vist første gang den Ostesnak.

Viewing all 497 articles
Browse latest View live